Bűn és büntetlenség

51
Feliratkozom
film
515 videó
19
1
Gyártási év: 2010

"A film Biszku Béláról, az 56 utáni véres és kegyetlen megtorlások egyik irányítójáról szól. Biszku 1957 és 1961 között volt belügyminiszter, az MSZMP KB zárt ülésein többször felszólalt annak érdekében, hogy a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak valamint több fizikai megsemmisítést követelt. Szavait tettek követték, amelyik bíró nem engedelmeskedett, azt leváltották. Miközben az országot rabláncra fűzték, a forradalom tizenhárom napjáért kivégeztek közel 300 embert, bíróság elé állítottak húszezret, miközben kétszázezren elmenekültek az országból. Sokkal kegyetlenebb volt a megtorlás, mint 1848-49-ért, mint 1919 után, vagy a II. világháborút követően összesen. Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi
tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért."

Skrabski Fruzsina így emlékszik erről a Mandinerben:
„Aztán egy évtizeddel ezelőtt elvesztette az éberségét, győzött a hiúsága. Azt mondtuk neki, hogy büszkék vagyunk falunk híres szülöttére, ezért szeretnénk róla írni az almanachban. Ő pedig elhitte ezt, és a kameránk elé ült. Utolsó találkozásunkkor bevallottuk neki, hogy átvertük. Mintha megkönnyebbült volna: nem zavart el minket, hanem elkezdett összevissza beszélni. Hogy zsidót küldtek a Vatikánba követnek, és ez hiba volt; hogy miként udvaroltak neki a nők; hogy Ceaușescu úgy rettegett magyarországi látogatásakor, hogy a brindza sajtot Romániából hozták neki a szolgái, és csak azt merte megenni. Még aláírt egy beleegyező nyilatkozatot, hogy mindent felhasználhatunk, amit fölvettünk.”

Mutat
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
thumb
végtelenül rossz film egy nagyon fontos témáról. ebből is látszik, hogy mennyire számít az, hogy hogyan csinálod, nem csak az, hogy miről. a csaj arckifejezése már már az extázis fogalmát feszegeti, annyira boldog a szar, hatásvadász jelenetek ígéretétől és a végén annyival tud előállni, hogy valaki nem tudott egyetemre menni és félt? bizonyos jeleneteknél nem tudom eldönteni, hogy akkor most szembesíteni akarták az öreget, vagy össze akartak haverkodni vele. valaki nagyon ki akarta emelni, hogy mi miért a film minőségével és nem a tartalmával foglalkozunk? azért, mert a tartalom elveszik a hülyeségben, mert - ahogy azt szintén említették korábban - biszku higgadtabb és okosabb (nem túl nehéz) a riportereknél és a végén nem igazán világos, hogy most akkor miért is zaklatjuk a "béla bácsit" a délutáni alvás közben. azoknak a történetei, akik pedig valóban áldozatok voltak és tollvonások, pillanatok és kedélyállapotok választották el őket az akasztástól, árucikké, olcsó, parasztvakító elemmé redukálódnak, hogy azért legyen is min sírni. a kegyelemdöfést az utolsó jelenetben elhangzó "jobb lett volna a film, ha bocsánatot kér" című mondat adja meg.
thumb
Undorító a csaj viselkedése, bármit is csinált Béla bácsi... Annyira idegesítő, hogy kitéptem volna a gecibe a monitort. Hát hogy lehet így dokumentumfilmet készíteni, hogy nem hagyod válaszolni az embert Te tetves geci kurva? Meg kéne hallgatni az ő verzióját még akkor is ha megrögzött kommunista, hát ő volt ott akkor és nem Te... Ilyen felvételeket hozol fel? Hát mi a geci köze van hozzá hogy mit csináltak a rendőrök? Botrány... Elöször nagyon tetszett de a végére érve mikor egy huszonéves ribanc elkezdi provokálni a 90 éves palit, attól felforrt a vérem....................
thumb
Hogy Béla bácsi él és virul, az ugyanolyan abszurd, mint hogy a kommentezők a film stílusát cikizik, nem foglalkozva a tartalmával. Béla bácsi valószínűleg egy pszichopata állat, akinek az életét titkos nemzetközi szerződés védi, és ezért nem fog egy lámpavason lógni azokkal, akik az elmúlt ötven évben elmulasztották őt felakasztani a többivel együtt.
thumb
a film nem hibátlan, de a bevallottan elfogult álláspont ellenére értékelhető, érdemes megnézni.
pikáns apróság pl. a Hobo (Földes László) zene a film elején, akinek az apja szintén részese volt a az 1956 eseményeinek (állítólag a Kossuth téren ő lövetett) és a neve el is hangzik a filmben vagy Pozsgay Imre szerepeltetése kommunista államminiszter felirattal, aki ugye napjainkban a Fidesz holdudvarába tartozik.
@apocok: Eichmann elég érdekes példa, mert őt nem a hazájában vagy a bűneinek elkövetése helyszínén fogták perbe, hanem titkosszolgálati akció keretében kutatták fel, rabolták el a búvóhelyéről (Argentína) és egy a bűnelkövetésének idején nem is létező állam (Izrael) területén és bírósága által ítélik el végzik ki.
thumb
A készítők a telefonálás előtt már nyilvánvalóan tudták, hogy míg Münnich és Marosán halottak Biszku él és virul, de pl. a Munkáspárt telefonját kezelő halottnak hitte, amit 03:27-nél be is vall: "én úgy tudom, hogy ő sem él már". (Mellesleg arról sincs fogalma, hogy a korábban felsoroltak hol nyugszanak.) A film eleji telefonálós jelenet lényege tehát, hogy megmutassák mennyire abszurd helyzet az, hogy Biszku saját nevén, teljesen háborítatlanul, bármiféle felelősségre vonás nélkül, gyakorlatilag a bűneivel együtt a feledés homályába veszve élhet közöttünk, mert még az újkori elvtársak sem tudnak róla semmit.

Ez nem az Amerikai pite, nem csak nézni, érteni is kell a filmet.
thumb
Az öreg intelligensebb, mint a kérdezői, annak ellenére, hogy minimum negyven év a különbség.
thumb
Csóré öregúr nagyon fitt a 90 évéhez képest. A meggyőződése pedig töretlen, és az ilyennek aztán lehet mondani fűt fát, hogy irgum-burgum, ezt talán nem így kellett volna, hát tojik rá. Akkor se gondolkodna bűnbánáson, ha az élete múlna rajta. Nincs ezzel a hozzáállással semmi baj, csak rossz irányba tart. (manapság is akad egy-két ilyen végletekig kitartó al/fővezérünk)
thumb
sajnos bármennyire is szeretném nem tudom végignézni a filmet Fruzsina stílusa miatt. írtózatosan irritáló és idegesítő csak felkúrom vele az agyam+a vicceskedés és a szar funky szám 21:30nál ábrándított ki végleg..kár
thumb
Ezt az embert 1990-ben kellett volna felelősségre vonni és elítélni. Gyilkosságért.
Ez a film csupán maszatolás harminc évvel azután, hogy cselekedni kellett volna.
thumb
Az egyik készítő ( a lány) folyamatos affektálása zavaró, ahogy az is, ahogy az önleleplezés után folyamatosan belefojtják a szót a "vádlottba, pont úgy ahogy a biszku tette valahogy szerintük. A végén a kislány versének bevágása, már egyenesen gusztustalan. Összességében egy igénytelen, hatásvadász fércmű, de ez kell a magyarnak.
thumb
Elismerésem a készítőknek!
Pontosan arról szól, amit el akartak hallgatni a posztkommunisták! Persze most is vannak, akik próbálják eltusolni, kimagyarázni a médián keresztül...
Parancsára ártatlan embereket végeztek ki! A megtorlásokról nem is beszélve...
Az egyik legnagyobb "megsemmisítő" Adolf Eichmannt elfogása után halálra ítélték és kivégezték! Nálunk meg szabadlábon sétálgat, és ellenforradalomról beszél...
Nem kívánom a halálát sem azt, hogy szenvedjen, de az áldozatokat tiszteletben kell tartani! Emberéletekről van szó! A társadalomra gyakorolt hatásról nem is beszélve!
Nyílván a "balliberálisok" is kivették a részüket a diktatúrából! Elvégre az embereknek be kellett valahogy adni a "puha" diktatúra "verziót" arról nem is beszélve, hogy idővel a háttérben belőlük alakultak ki a legvadabb kapitalisták! De ez már egy másik történet...
thumb
Én adtam neki még egy esélyt, nem érdemelte meg. Egyszerűen azért, mert egy dokumentumfilm kapcsán, ha valakivel interjút készítesz, akkor az a minimum, hogy megpróbáld legalább végighallgatni a véleményét. Egy olyan film ami e nélkül, előítéletek alapján próbál ítélkezni, semmivel sem igazságosabb mint a koncepciós perek. Márpedig 56 kapcsán pont azért lenne fontos Biszku-t is a kamera elé állítani, hogy teljesüljön a "hallgattassék meg a másik fél is" elve, ne csak a mindenhonnan hangzó unalomig ismert álláspontot hallhassuk.

Lehet Biszkuékat elítélni, megvetni, vagy csak nem egyetérteni velük. De ha nem vagy kíváncsi a mondanivalójukra felesleges velük interjút csinálni és feleslegesen elrabolni pl. a nézők idejét.
thumb
Nem szoktam kommentelni, de a készítők miatt, most jár, mert eddig lemaradt itt a méltatás: szóval gratula, igenis érdemes végignézni a filmet. Tanulságos, sokszor megrázó, fontos. És jó, hogy készülnek ilyen filmek, jó, hogy valaki nekifog egy ilyen témának. Az első 5 perc valóban béna, és persze vannak a filmnek később is hibái,de megéri adni neki még1 esélyt. Ha végignézted és utána sem tetszik egy kicsit sem, akkor lehet fikázni egy feltehetően többhónapos munkát, de 5 perc belepislantás után ez méltatlan.
thumb
Öt perc nézés után abbahagyom,stílustalan,ocsmány megközelítése miatt.A tudomány és művészet valahol másutt keresendő.
1 | 2
következő

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY