41
1
Gyártási év: 2017

217 km a kaliforniai Death Valley-ben, a Halálvölgy Nemzeti Parkban. Tűző nap, perzselő forróság, végtelen egyenesek, nagy szintemelkedés, két éjszaka-, és nappal. Egy unikális sivatagi futóverseny - ez a Badwater, amin elindult Lubics Szilvia fogorvos, háromgyerekes anya, ultrafutó. Simonyi Balázs filmjében az ő és kísérőcsapata útját követhetjük végig ezen az embert próbáló kihíváson, miközben bepillantást nyerhetünk a versenyre való felkészülésbe is. Az extrém körülmények között zajló futás bemutatásán túl a film arra keresi a választ, vajon mi késztet valakit arra, hogy részt vegyen egy ilyen versenyen és honnan meríti az erőt ahhoz, hogy sikeresen teljesítse azt.

Mutat
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
thumb
A 15. perc előtt kicsivel kezdődő zene címét, előadóját tudja valaki?
thumb
Lenyűgözött!
thumb
Ja, és a vo2max: nem tudom mire vélni, hogy folyton ezt hajtogatod. Nekem igaz nem mérték laborban csak amit az órám kiszámol de gyakorlatilag nem változott az elmúlt 1.5 év alatt amióta látom, mégis javítottam jó negyedórát, vagy többet félmaratoni időmön. Csak egy szám a sok közül. Labor nélkül is futnak emberek.
thumb
ysuol1: eszem ágában nincs heti 100 km-t futni, az ultra minimális fizikalitást (évek alatt felépített állóképességet és testi önismeretet), és nagy-nagy mentális erőt kíván.

janos_dulai: engem is érdekelne egy riport önről! gratulálok a 35 év / napi 25 km-hez.
thumb
Tinman: Van egy távom, mindig ugyanaz 35 éve...de napok kimaradhatnak (esőben nem indulok elo pl.) és saccoltam az össz km-t... én már sohasem futok se többet+se kevesebbet.
thumb
Tinman: A napi 25 km minden nap meg van, kivéve, ha eső, ónos eső, rendkivüli hó, családi események miatt nem lehetséges..ezért 7-8 ezer km. Ha futok akkor 25 km-t futok már 35 éve.
thumb
ysuol1: Ha nem jön ki az 5000 km nálad, akkor valójában nem futsz heti 100km-t, hanem heti kb. 75-öt. Nincs ezzel gond, én se futok ennyit, csak nagyon gálánsan bántok a számokkal. Dulai J. esetében is csak kiderült, hogy a napi 25 km, az inkább 20, vagy néha kicsivel több, így jön ki az általa később közölt 7-8000 km/év.

Nem látunk magunkba. Azt tudtad, hogy már a 30-40 km-el kacérkodók 20-25%-nak kimutatható szinten nő a székletben található vér mennyisége? És azt tudtad, hogy sok rendszeresen, hosszabb távokat futónál a szív izmai látszólag erősödést mutatnak, közben meg arról van szó, hogy a jobb állapotban levők kompenzálni próbálják a rosszabb állapotú részeken elszenvedett kárt? Vagyis a szív kisebb részei rosszabb állapotban vannak, de az egésze mégis jobb állapotot mutat! Alapos vizsgálat kell ahhoz, hogy kimutassa, hogy valójában mi a helyzet... pl. MRI. Az ízületek kérdésével szintén nem áll jól a futás... keresztedzés nélkül borítékolható a sérülés, hosszabb távon maradandó károkkal.

Az egyetlen nagy igazság a VO2Max. Az majd megmondja mi a helyzet odabent.

Soha nem értettem azokat a futókat sem, akik forgalmas út mellett, vagy városban, a reggeli/esti forgalomban kínlódnak. Szívjon el egy szál cigit, előbbre lesz vele. Futás közben ugyanis a legmélyebb rétegekbe is lejutnak a káros anyagok, így hiába fejlődnek az izmok, tesz jót a keringésnek a mozgás, a tüdő közben kapja az ívet rendesen.

A 2 végletről beszélsz. Az inaktív, mozgáshiányos emberekhez képest valóban előnnyel jár egy felkészült, jól megalapozott ultra. De ez a 2 véglet! Én az egészséges mennyiségről beszélek a kezdetek óta, ami a kutatások szerint heti 3 alkalommal maximum 10 km, a többi napon torna, séta, úszás, kerékpározás mehet. Ez az egészséges. Felette, a táv és az intenzitás növelésével a korábban emelkedő "egészséges" görbe elkezd süllyedni.

Lubics doktornő is nyilatkozta annak idején, hogy nagyon is jól tudja, hogy mit művel magával. A futás pontosan addig hasznos és egészséges, amikor abbahagyod, lenyújtasz, lezuhanyzol, majd JOBBAN érzed magad, mint előtte. Ha nem így van, akkor sikerült újra átcsúszni az egészséges határon és átmenni fitnessnáciba.

Persze, hogy nem hullanak az ultrafutók, mint a legyek, de nézd meg mi lesz a legtöbbjükkel idősebb korukra... nem egy profi futót ismerek, akinek a 10 lépcső se megy már könnyen, vagy idő előtt elvitte a szíve, vagy elment cipőboltba eladónak, mert biceg, mint egy kiskacsa. Valahogy erről nem szívesen beszél a "szakma", csak a babérokat mutatják, pedig van egy sötét oldala ennek is.
thumb
kzy917: a futás az egyik legjobb sport, csak ahhoz meg kell tanulni futni (és nemcsak 1-2 hónapot), hanem minden hónapban, télen-nyáron: minden nap.... mert akkor tényleg csak a szenvedés marad, nem az élmény ( a cél: a tökéletes közérzet)..
thumb
Nekem akkor okozott némi problémát a futás, ha extrém időjárás (-10 és +36 fölött) abba kellett hagyni egy rövid időre a futást. Az erőnléti edzés és a jóga minden nagy megy csaknem 40 éve... ha ujra futottam, akkor a plussz terhelés miatt nehezen aludtam... de ha már a napi rutint elértem, akkor borzasztó jól ment az alvás is (főleg amikor dolgoztam, mert 5 óránál több nem jutott alvásra). Ma már természetesen 8 órát alszom (amióta nyugdíjas vagyok).
thumb
Tök értelmetlen futkározás,szarul néz ki, szarul érzi magát, ugyan miért? Ahogy mondja , nyugodtan futkározhatna a kutyájával is..Szerintem jobban járna..
thumb
Arra nincs bizonyíték, hogy a futás ártana az egészségnek. Az ember télen előfordul, hogy megfázik mégse mondjuk, hogy a tél egészségtelen.
thumb
janos_dulai: Irónia nélkül is állítom, hogy aki 67 évesen ennyit fut, arról egy kisfilm biztosan érdekelne rengeteg embert. Engem feltétlenül!

A 7-8e lefutott km-el van a Lubics doktornővel kb. egy szinten az éves lefutott km mennyiség terén. Derék dolog!

Pár éve voltam egy amatőr versenyen, ahol azért 1-2 profi is bekeveredett. Félmaraton volt, de pontosan a fele terepen, végig emelkedőn, visszafelé lejtőn. Na most kb. 170-es pulzussal húztam fel magam éppen az emelkedőre a fordítóig, amikor is egy 1954-es születésű ősz apóka vidáman mosolyogva kaptatott már lefelé. Ez azt jelenti, hogy az én akkori 5:55-ös emelkedőn kiizzadott pace-emhez képest igen csak jobbat kellett villantania, hiszen összesen KETTŐ km előnye volt hozzám képest. Őrület! Na pl. róla is megnéznék egy riportot, mert elképesztő, ahogy a fiatalokat lealázta!

Terepen futok én is 90%-ban, de a cipőim 1000-1200km-nél többet nem bírnak, ebből kiindulva írtam, hogy akkor Dulai J. elméletileg 9 pár cipőt használhat el, ami anyagilag sem éppen elhanyagolható, de írja, hogy nem így van...

A keresztedzés fontosságát nem is vitatja úgy gondolom senki.... jóga, torna, úszás, majdnem mindegy melyik, de valami kell, mert csak futás esetén jönnek a sérülések és pontosan erről beszélek. A futás továbbra is egy olyan sport, ami nagyon könnyen többet árthat, mint használ!

A kezdők pl. tipikusan gyilkolják magukat... túl gyorsan futnak a saját szintjükhöz képest, túl magas pulzussal, túl gyorsan emelve a távokat.

Dulai J. is írta, hogy az ízületeivel sokat küzdött, keresztedzés nélkül nem bírna futni... teljesen érthető.
thumb
ysuol1: Ilyen távnál, mint amennyit én futok, az autópályán a kocsiban is majd meg fulladok a szomntól, ki kell kapcsolni a külső szellőzét és a belő keringetőre kell kapcsolni..
1 | 2 | 3
következő

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY