Menjek/maradjak: New York

51
Feliratkozom
film
514 videó
52
0
Gyártási év: 2013

A kivándorló magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat New York-ban forgatott pilotepizódja két kint élő magyar fiatal portréját állítja kontrasztba. A dokumentumfilmet a Speak Easy Project csapata készítette saját finanszírozásban. Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba filmje. További információ itt olvasható.

Mutat
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
thumb
A címlapon ez olvasható nagy betűkkel:
"Miért jobb minden külföldön..."
Ezt úgy értsük, hogy Oroszországban, Türkmenisztánban és Észak-Korában is?
Csak nem a sunyi "keleti-szél" propaganda tanúi vagyunk ennél a címadásnál?
"Miért jobb minden Nyugaton..." Mindenki érzi, tudja, hogy így helyes a fogalmazás, akkor is, ha nem egyezik Kedves Vezérünk hazug propagandájával.
thumb
Bp4ever:
'Heti 360 dollárt keres a srác. Ha havi 350 a rezsije és havi 100 dollár a bérlete! Majd azt mondja kb 1200 marad.hát,akkor maradjon még kint és matekozzon egy picit:) '

Heti 360 bucks, az 1 hónapban 4.5 hét, vagyis 1620 bucks. 350 + 100 lejön belőle, az 1170, vagyis 'majd 1200 bucks.
Menj vissza általános elsőbe jövőre, hátha sikerül nyolcadjára az elsőt befejezned.
thumb
Szuper jó dolog és tanulságos értesülni arról, hogy mások hogy boldogulnak idegenben.
thumb
Nagyon idegesítő ez a Mirjam.Ő szemlátomást nem az életkörülményei miatt jött el.
thumb
Nagyon jó volt a film, köszönöm. Végre egy olyan filmet láthattam ami a valóságot mutatja be nem csak a szép és jó dolgokat.
thumb
Nagyon jó dokumentumfilm. Azt nem értem hogy miért szenved Mirjam, élhetne az USA-ban sokkal élhetőbb városban mint NY, de úgy látszik csak keseregni akar. Jöjjön haza, aztán nézze meg hogy mi van itt - menekülni fog vissza.
thumb
Heti 360 dollárt keres a srác. Ha havi 350 a rezsije és havi 100 dollár a bérlete! Majd azt mondja kb 1200 marad.hát,akkor maradjon még kint és matekozzon egy picit:)
thumb
Nagyon szépen filmezett és vágott kisfilm, gratulálok!
thumb
Nagyon jól sikerült film, érdekes gondolatokat hoz elő az emberben. Akinek lehetősége van rá, annak csak azt tudom tanácsolni, hogy mindenképpen induljon el, mert egyrészt olyan élményekben lesz része, amelyeket itthon biztosan nem tud megszerezni (legyenek ezek akár negatív tapasztalatok). Aztán, hogy kinek hogy alakul az élete, már más kérdés.
thumb
Mirjam: ....egy bizonyos nagyobb összegű tamogatás is jött.....
thumb
A közelgő rendszerváltozás hírére elő bújtak az addig csúszó-mászó senkik. Hiába dolgoztam, teljesítettem a senkik irigysége elért. Voltam bátor, és hagytam csapot- papot külföldre mentem dolgozni, akkor még illegálisan. Utólag hálás vagyok a "senkiknek", tudtam lakást venni, világot láttam, tapasztalatot szereztem, na és némi nyelvtudást is. Hazajöttem, mert honvágyam volt, de a mai életminőségemet nézve, inkább megszabadulnék a honvágytól:)
thumb
ha ropit is árulnak NY-ban, akkor már végképp nem tudom, mi tart itthon :D
thumb
Igazi kikapcsolódás volt ez a video. Londonból nézve is szimpatikus. Amik tetszetek: "New Yorkban azért élsz, hogy dolgozhass " a másik " aki teheti menjen külföldre " és hozzon egy döntést amikor már kint él egy ideje " . Saját tapasztalatunk, hogy a lányoknak mindig van honvágyuk, a fiúknak pedig elképzelhetetlen, hogy valaha is újra Mo. n éljenek. Szerintem ez a képlet 99 %-ban igaz. Nekem azért nem lenne gond egy ennél is távolabbi hely. A feleségemnek ( épp most esküdtünk, még nincs egy hete, VEGASBAN ) minden fajta kifogása van ha felhozom Ausztráliát, vagy ha megemlítem az USA-t. Az az igazság, hogy jó itt nekünk. A bőr pigmentjeink magunkra hagytak minket :D , de minden nap hálát adok a jó istennek, hogy itt vagyunk és ÉLHETÜNK még ha csak bevándorlóként is, mert itt mi ÉLÜNK., nem csak itt élünk :D . Sok sikert kívánok mindenkinek akik a körülmények miatt hagyták hátra egykori "hazájukat" Nekik ajánlom a kedvenc idézetemet amit a helyi metrón olvastam 3 éve: a hazád ott van ahol a családod.....
thumb
Vajon mikor veszik észre az emberek, hogy az ország és annak a sorsa a több generációs politikusok függvénye és leginkább TULAJDONA! Ők az országgal és annak érdekeivel úgy játszanak, mint mi gyerekkorunkban a monopoly társasjátékkal! Ezért is egyértelmű, hogy amikor valaki nem érzi jól magát abban az országban ahol megszületett! (amit köztudottan nem mi választottunk) nyugodtan menjen tovább és ne féljen máshol idegennek lenni! Én idegennek éreztem magam Magyarországon is, annak ellenére, hogy apai ágon az ükökig magyarok vagyunk és anyai ágon az egyik dédnagyanyám tiroli család gyermeke. Egész gyerekkoromban (80-as évek) külföldre vágytam. Még a nyugat-európai út is összejött 88'-ban a fúvós-ütős zenekarral. Akkor jártam a hármas határon Aachen mellett. Összesen 2 órát voltunk Hollandiában, de az annyira megfogott, hogy tudtam ott fogok egyszer élni! A magyar feleségemmel is 16 évvel később Hollandiában jöttünk össze éppen odamentünk turnézni és ő velünk jött. Akkor ott megbeszéltük, hogy amikor lesz lehetőség odaköltözünk. Erre már csak 3 évet kellett várnunk. Mi is tisztában voltunk vele, hogy ott sem lesz könnyű. Ennek ellenére nem mennénk vissza soha Mo-ra. Csak a kislányom és az édesanyám akik miatt oda megyünk időnként. A volt feleségem, mert Hollandiában váltunk el (milyen ironikus) még kevésbé megy vissza, talán 2 évente. Sajnos idekint ért a lerokkanás is, bár lehet ezzel még jobban jártam, hiszen figyelem a magyar törvényeket változásokat politikai és szociális szférában is. Szerintem ott még tisztességesen éhen halni sem hagyják a mozgássérülteket. Bár most már majd 7 év alatt kiismertem sok mindent ebben az országban is. Már ide sem akarok annyira tartozni. A szívem tovább húz és szeretnék Ázsiába visszamenni. Idekint is a bürokrácia ami nagyon betett nekem és elveszi a kedvem az itt maradástól! azonban van egy 5 éves kislányom aki miatt nem tehetem meg, hogy lelépek. Minden hónap felét nálam tölti és szíve szerint többet is lenne nálam. Tehát annyira szoros a kapcsolatunk, hogy nem hagyhatom itt azzal, hogy majd aput látod évente 1-2 alkalommal! Megvárom, hogy amikor már nem lesz napi szinten szüksége rám akkor lelépek majd! (mármint nem ki az életéből, csak megvalósítom a saját vágyaimat újra) Érdekes a honvágy fogalma-jelentése vagy hiánya, mivel vannak igényeim a magyarsággal kapcsolatban, mint hogy követem a magyar híreket, eseményeket, változásokat. Nézek magyar nyelven filmeket, dokumentum műsorokat. Bár ezeket angolul és hollandul is megteszem. Könyvet is olvasok folyamatosan magyarul és néha hollandul is. Azonban az itteni magyarokkal nem keresem a kapcsolatot, mert három félét ismertem meg közülük:
1. akik már előttem jöttek: ék nem szívesen segítenek még a legegyszerűbb kérdésekben sem (akár, hogy hol találod meg az XY hivatalt) mivel folyamatosan veszélyeztetve érzik magukat és a pozíciójukat. A számukra a többi magyar nem szívesen látott egyén az ő választott új országukban. Csak a konkurenciát látják mindenkiben annak ellenére is, hogy teljesen más munka területen dolgozol.
2. Akik nagyjából akkor jöttek, mint én vagy utánam: Nekik a legnagyobb része nem veszi a fáradtságot, hogy évek alatt (2-4-7) a köszönésnél többet megtanuljanak hollandul. Hozzák a magyar parabolákat magukkal és teljesen kizárólagos magyarországi életet élnek egy másik országban. ezáltal hatalmas segítségre szorulnak az összes hivatalos ügy lefolytatásában. Én pedig, mint szociális jó lélek felháborodtam azon, hogy az 1-es csoport a 2-es csoport tagjainak pénzért hajlandó segíteni. Egy gyerek iskolai beíratásáért 50 euro-t kérnek el! Felháborító én ingyen segítettem a kitelepült családoknak, főleg az ilyen 15-20 perces ügyekben. Azonban ez a réteg nagyon gyorsan felveszi a pióca szerepkört és pár segítség nyújtás után körbe ajánlanak majd azt veszed észre, hogy ha meghívnak magukhoz azt csak azért teszik, mert jött pár hivatalos levél amit le kéne fordítani, megválaszolni stb... Majd amikor lerobban a kocsid és el kéne vontatni a szerelőhöz, vagy bármi más történik akkor senki nem ér rá.
3. Akik vagy szerelemből (ők vannak nagyon kisebbségben) vagy érdekekből egy hollanddal házasodtak: Ez a csoport úgymond belehelyezte magát a jóba. Szinte semmi fogalmuk sincs az itteni élet menetéről, de fórumokon szeretnek okoskodni és butaságokat beszélni. A kapcsolat tartás másik magyarokkal csak a fényűzésük bemutatásáról szól, de mindezt úgy hogy tudjanak közben a magyarokat jellemző módon a nehézségekről rinyálni. Például posztolnak ezer képet az új kocsiról, új házról és luxus nyaralásról, de utána meg jaj majd éhen halunk, milyen drága elmenni bevásárolni. (kiderül, hogy csak hámozott és előre felszeletelt friss krumplit vesz amiből 0,5 kg 1,6 euro. Én pedig 5 kg sima krumplit veszek 2,7-ért ugyan abban a boltban) Bár ők soha egy percet nem dolgoztak idekint és a férjeik magán vállalkozók vagy saját cégeket vezetnek.

Hát ilyen magyarokkal nem igazán akarok kapcsolatot tartani. Azt hiszem még keresem a helyem a világban és attól tartok, hogy majd csak a föld alatt találom meg végül, mint mindenki más.
1 | 2 | 3 | 4
következő

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Kapcsolódó cikkek
Azt állítják: a Budapesti Operettszínház főigazgatója is tudott a...Tovább
Az egri Gárdonyi Géza Színház Örökös tagja 71 éves volt.Tovább
Egyetlen számban hozta össze az István, a királyt és a...Tovább
Mivel szabadtéren már lehet játszani, június 6. és 30. között egy...Tovább
Megint új időpontot kapott a Kolorádó Fesztivál: ugyanúgy augusztus...Tovább
Az HBO Max első saját gyártású sorozata, a Love Life Anna Kendrik...Tovább
thumb
Mivel már majdnem két éve nem volt filmszemle, sokan ki lehettek...Tovább
thumb
Vasárnap, november 17-én délután lesz az IndaFilm őszi dokuszemléje...Tovább
thumb
Nem adtuk fel, hogy bizonyítsuk, nem minden dokumentumfilm...Tovább
thumb
Az öt legjobb magyar dokumentumfilmet keressük az IndaFilm őszi...Tovább
thumb
Gyöngyöspata és Olaszliszka hírhedté válása után Tiszabőről is...Tovább
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY