Nagy Imre - per 1958

51
Feliratkozom
film
513 videó
6
0
Gyártási év: 2009

A nyilvánosság teljes kizárásával zajlott 1958 nyarán, Budapesten a Gyorskocsi utcai állambiztonsági börtön egyik, erre a célra ideiglenesen átalakított termében Nagy Imre és társai tárgyalása.
A felvételek elsősorban Nagy Imre kihallgatását és szembesítéseit örökítették meg. A Belügyminisztérium munkatársai 1961-ben megsemmisítették a filmfelvételi anyagokat, csak egy 70 perces propagandacélból készített film maradt meg.
A propagandafilm leforgatásával Kádár János és követői az 1956-os forradalom és szabadságharc értelmetlen pusztítását, valamint Nagy Imre és társai, az úgynevezett „Nagy Imre csoport” kártékony szerepét kívánták leleplezni. A film bemutatásától azonban a Kádár-rezsim eltekintett, mert a per elsőrendű vádlottja, Nagy Imre a per során határozott, karakán viselkedésével áthúzta a per és a propagandafilm rendezőinek a szándékát, tudniillik, hogy összetörten, az életéért esdekelve, elismerné hibáit és legitimálná Kádár János uralmát.

A történelmi dokumentumfilm készítéséhez felhasználták az 1958-as propagandafilm részleteit, valamint archív film- és híradórészleteket, az 1958-as Nagy Imre és társai elleni per során rögzített hangfelvételeket, a levéltári dokumentumokat (például az MSZMP vezetőszervi, a KB titkári és a KB Agitációs és Propaganda Osztályának iratait, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Televízió iratait) korabeli fotókat és újsághíreket. Kamerával felkeresték az egykori helyszíneket, ahol a perrel és az arról készített propagandafilmmel kapcsolatos döntések születtek, valamint a Gyorskocsi utcai állambiztonsági börtönt, ahol Nagy Imrét és társait fogva tartották, majd bíróság elé állították és elítélték. Forgattak a Kozma utcai börtön siralomházában, a mártírok kivégzésének és eltemetésének, majd újratemetésének helyszínein, a 301-es parcellában. Megszólaltatták a perben szereplő, még élő tanúkat, mások mellett Bohó Róbertet és Regéczy Nagy Lászlót, valamint a hozzátartozókat, szakértőket.

Mutat
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
thumb
Zoltay_istvan Az ajánlóban is írjuk hogy egy új ilm szereplője lett. Itt amugy legálisan van fent és jó minőségben
thumb
Pyrandus A padláslesöprések és a német származású magyar emberek elüldözésének fő felelőse. Mi ez, ha nem gazemberség? Ha Hitler 1945 márciusában megbánt volna mindent, akkor most ő szent lenne?
thumb
Ez egy dokumentumfilm, ami fenn van a youtube-on. Na most ide azért kattintottam az indexről, mert állítólag ez a 70 perces propagandacélra gyártott filmanyag.
thumb
Kommunista gazember volt.

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY