Szlovákmagyarok

51
Feliratkozom
film
503 videó
37
0
Gyártási év: 2011

Galán Angéla rendező eljött Szlovákiából érettségi után, elhagyta a kisebbségi létet. Hogy ez milyen következményekkel, tanulságokkal jár, annak járt utána a témában eddig szokatlan személyes hangvételű és vállaltan szubjektív-útkeresős filmben. Ez a diplomafilmje volt a Filmművészeti egyetem televíziós újságírás szakán, a 2012-es szemlén is bemutatták. A filmet az iskola technikai segítsége mellett saját pénzből állta. Gyerekkori barátait, családját, köztük megboldogult apját is meginterjúvolta benne. Szlovákiában kifejezetten nagy vihar kavart.

Mutat
0
0
0
Méret:pxpx

Videó jelentése.

Mi a probléma?

  • Szexuális tartalom
  • Erőszakos tartalom
  • Sértő tartalom
  • Gyermekbántalmazás
  • Szerzői jogaimat sértő tartalom
  • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
  • Szexuális visszaélés, zaklatás

Kérjük, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

...
Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.
Hozzászólások
Követés emailben
Szólj hozzá!
thumb
Sajnos felnőtt egy-két nemzedék akiknek Trianon csak történelem.Még a Csáki Palibácsinak is.Evvel az erővel felejtsük el a két világháborút meg az 56-ot is??Szerencsétek,hogy a nagyszüleitek nem olvassák a commenteket,mert méregből kapnátok a pofátokra.
thumb
Még egy észrevétel: A nénike sírni kezd, hogy őt Pozsonyban őszintén szeretik, Budapesten meg álszent módon ölelgetik. De kik? Budapest egy kb. 5-6szor akkora város mint Pozsony, és nem kell országhatárt átlépni, hogy két különböző embert pl. nyírségi és őrségi találj. Ezek alapján nem lehet ítélni. Ráadásul, ha már ezt elmondjuk, és mindig a magyarokat szidjuk, tegyük hozzá, hogy osztrák sípályán nyugodtan lehet síelni, kedvesek az emberek, akárcsak Magyarországon, de Szlovákiában mindenki kőbunkó volt a sípályákon.... egy ideje azért nem járunk oda. Ez van.
thumb
Az akkori magyar politika elmagyarosított? Sokszor hallottam ezt máshol is. Nem csak ebben a filmben, attól a szlovákiai magyar színésztől. Ennek mi a valóságalapja? Ha annyira magyarosítottuk a kisebbségeinket, vajon miért lettek ilyen sokan? :)))
thumb
Egy ország, egy gazdasági egység. Egy országon belül több nemzetiség élhet. Ma már nem biztos, hogy a nemzet fogalma, így egyenlő, az ország fogalmával. Nem biztos, hogy célravezető sírni a kiömlött tej fölött, de illik ismerni a történelmet. Ha valaki tiszteli nemzetét, ezért "nem illik gyűlölni", és "nem illik gyűlölni" azt, aki más, mint mi magunk vagyunk.
Lehet olyan helyen is élni ahol a munkatársaim, arab, indiai, maláj, kínai, olasz, spanyol, román, litván, lengyel, szlovák, brazil. A legjobb barátom egy olasz srác volt ott, és egy szlovák lány. Azért emlékszem rájuk, mert aranyosak voltak, igaz ők, egy szót nem tudtak magyarul.
Egyébként először, csak annyit akartam írni, hogy megfogott amit láttam. Ez az oldal, ez a "beesési szög" :), ismeretlen volt.Tudtam, hogy létezik, de nem tudtam kinek a bőrébe belebújni és látni a szemével. Jó vagy nem jó? Tökre nem tudom, de valami belém bújt, és nézem. Ha ihatatlan a víz, kiköpöm, de ez izgat.
thumb
A sok ballibázó büdösparasztnak: nektek és szellemi elődeiteknek (horthyisták + nyilasok) köszönhető az hogy Erdély és Felvidék 2x is elveszett. Ezen már sajnos nem lehet segíteni, mivel ezeken a területeken a magyarság aránya max 20% és csökken. A mai Magyarországnak ezen túl kell lépnie, de nem tud, többek között a ti elmebeteg múltba fordulásotok miatt. Számotokra mindenki, aki megkérdőjelezi a nagynemzeti eszméket az hazaáruló, holott leginkább ti vagytok azok: a gazdasági és társadalmi előrehaladást akadályozzátok, és csak a "mindent vissza" szajkózása megy, ami ma már lejárt lemez, EU-ban mindenki oda költözik, utazik, jár dolgozni ahova akar. De tudjátok mit, ha Trianon még mindig meghatározza az életeteket, fogjatok fegyvert, és rohanjátok le Szlovákiát, nyugodtan fogom nézni ahogy 2 nap alatt leszámolnak ezzel a nacionalista réteggel, talán normálisabb Magyarország jön ezután.
thumb
Az apám még a Felvidéken született, 3 évesen dobták át őket a határon (mint például Adamis Annát is). DE az apám már nemmel szavazott 2006-ban és az erdélyieket románnak hívja, mint Szanyi Tibor.
Az, hogy mit gondolok önmagamról és a környezetemről, a többi emberről, alapvetően önbecsülés kérdése. Ha magamat megbecsülöm, a környezetemet is megbecsülöm. Ha a saját értékeimre vigyázok, ha a saját dolgaimat értékesnek tartom, akkor elismerem a másik erőfeszítéseit, hogy ő is vigyáz a saját értékeire, és megértem, hogy ő is értékesnek tartja a saját dolgait. Ha nem vagyok képes másokat megbecsülni és értékelni, akkor az azt jelenti, hogy önmagamat sem becsülöm és értékelem. Jézus azt mondta: ha a másén hűek nem voltatok, ki adja oda néktek, ami a tiétek? Ha a hamis mammonon hívek nem voltatok, ki bízná reátok az igazi kincset?
Az alapvető kérdés nem az, hogy a külvilág megbecsül-e vagy sem. Még az sem alapvető kérdés, hogy én megbecsülöm-e a külvilágot vagy sem. Az alapvető kérdés az, hogy megbecsülöm-e saját magamat. A külvilág felé csak az tükröződik, amit saját magamról gondolok.
Akinek szlovákként problémája van a magyarokkal, azt jelenti, hogy problémája van önmagával; és akinek magyarként problémája van a szlovákokkal, azt jelenti, hogy problémája van önmagával.
Igen, valóban nagyon jó volt, amit a 30. percben mondott Angéla nővére, és még jobb volt, amit az édesanyja mondott. Őrajta látszott leginkább, hogy őszintén, szívből szereti a szlovákokat is, ragaszkodik hozzájuk (persze Angéla nővére is, ugyanígy), de nagyon tetszett az, hogy azt mondta: nem tragikus, hogy hazátlannak érzi magát, inkább egy képességet kapott ezzel, hogy bárhol meg tud élni, és egy KÍVÁNCSISÁGOT arra, hogy megismerje, mások hogy élnek. Azt hiszem, ezzel azt a vágyát fejezte ki, hogy meg akar becsülni másokat. Vágyik rá, hogy másokat megbecsülhessen.
Sokan arra vágynak, hogy másokat megtaposhassanak. Ő arra vágyik, hogy másokat megbecsülhessen.
thumb
Na látszik, hogy akcióban van a Jobbik KOMMENT csapata...
Meg szakad a szívem a Nagy Magyarországért,de jó lenne ha felfognátok,hogy ezt a ti nézeteiteket valló ostoba Nagymagyaroknak köszönhetjük.. Tudjátok meg,hogy ez a film-és a benne megfogalmazottak- már végre a gyógyulás jeleit mutatja.
thumb
A pozsonyi magyar színésznek javaslom, hogy olvassa el Tormai Cecile Busdosókönyvét, hogy megtudja kinek köszönhetik a magyarok Trianont, meg javaslom neki meg a film néhány szereplőjének, hogy nézze meg a youtubon Szántai Lajos videóit, hogy megtanulja az igazi magyar történelmet. Mikor ezekkel végzett, akkor majd rájön, hogy az elmúlt évezredekben legközelebb a magyarokhoz a szlovákok és a horvátok álltak és ez fordítva is igaz. A 19.századtól tudatosan összeuszították, szétbomlasztották őket, mert így külön-külön könnyebb őket legyőzni, és kifosztani.
thumb
Trianon eget verő igazságtalansága köszön vissza minden mondatban. A mai fiatalok és Galán Angéla sem fogja fel milyen veszteség érte Trianonban a magyar népet, a nemzetet. Minden értékes részünket elvették emberben és anyagi eszközökben egyaránt. Ma már tudni lehet, hogy mi állt a háttérben. A nemzet pusztítása most is folyik. Menjetek el Várpalotára a Trianon múzeumba. Budapestről egy ugrásra van. Aki nem biztos a magyarságában az menjen oda és lássa a bűntettet a maga valóságában. A Magyarországi magyarokat is szépen lenyomták lélekben és még tapsolni is kellett hozzá.
Magyarnak lenni elhatározás kérdése. Akinek nincs hazája, bolyongó hontalan lesz, amit "világpolgárnak is szokás nevezni vagy ahol a pénzem ott a hazám mondják". Magyarnak lenni nem habkönnyű rózsaszínű álom. Magyarnak lenni vállalás. Igen, számít a szülőföld-, a magyar nyelv-, a magyar kultúra-, és az Őseink szeretete.
Szlovákiát a magyar szellemi értékek és a magyar munka határozta meg, mivel ősi magyar terület. A szlovákok is dolgos emberek és úgy tudom a régi időkben is jól kijöttek a magyarokkal. A politika játékszere lett a népünk és még most is az.
Angéla anyukájának a fájdalmát átéreztem és tudom az a szavazás nem úgy sikerült, ahogy a külhoni magyarok várták és vártuk mi is. Sokan szavaztunk úgy, hogy végre egyesüljön a nemzet.
Tetszett a film, elgondolkodtató volt és tényleg, Angéla csinálhatna egy folytatást, de most a szlovák nép szemszögéből.
thumb
Luca is nagyon jó
thumb
lakbela! Nem erről szól. Mindenféle véleményt hallunk. Nekem a legjobban 30 percnél tetszik a nő. Ő karakánul megmondja a véleményét a gerinctelen szlovákokról.
Ha annyira jól vannak, akkor miért csak most kezdenek csodálkozni, hogy jééé itt még a magyar feliratokat sem engedélyezik? (falutábla, vasúti megállók) A korábbi generáció beletörődött a sorsába. (a felvidéken). A szlovákok meg elpofátlanodtak. Az új generáció pedig nem fél a súrlódástól, és azért is kirakják mindenhova a magyar feliratokat. És meggyőződésem, hogy ez a fajta erősebb kiállás az anyaországi hangoknak köszönhető. Amíg itthonról is csitítgatták őket a hozzád hasonlók, addig szép lassan beletörődtek a sorsukba. És ha valaki birkává válik, akkor naná, hogy azért imádkozik, hogy ne uszítsuk, mert "rajtuk csattan az ostor.". Mert már nem veszi észre, hogy lehet, hogy nincs súrlódása a szlovákokkal, de ő ezért cserébe kussban van a buszon,. eltűri, hogy színmagyar falvakból hiányoznak a magyar táblák, stb. És a birka (vagy nevezzük Stockholm szindrómásnak) ezt az állapot nevezi úgy, hogy nem is olyan rossz, hisz meg sem rugdossák az utcán. Ilyen ember is van. De nem ez a fajta fogja ott tartani a magyarságot.
thumb
Az egyik elgondolkodtató kijelentés a filmben:
„Mindig szlovák voltam Pesten és Szlovákiában meg magyarok vagyunk.”
Sokszor a kozmopolita magyar-magyar is megérzi ezt a szívében, amikor elmegy Felvidékre vagy Erdélybe, hogy igazi magyarnak érezze magát. Ott még megmaradtak az emberi értékek, félő talán, hogy nem sokáig…
Vajon melyik magasztosabb dolog? Magyarországon verni a mellünket, hogy mennyit tettünk a hazáért vagy pl. Felvidéken hosszú évek elnyomása alatt kimondani azt, hogy magyar vagyok?!
Ki egyáltalán az igazi magyar?
thumb
A film arról szólt hogy köszöni nem kérik az itteni ,,nagymagyarok" poltikusok azon tevékenységét amivel áldozatként próbálják beállítani őket. Köszönik megvannak megőrzik a kúltúrát de a nacionalizmusból,szarkeverésből nem kérnek. Jó film volt gratula.
thumb
Volt két számomra jó kulcsmondat a filmben. Az egyik, hogy amilyen nyelven imádkozik, az az anyanyelve.
A másik pedig hogy volt egy Trianon-fájdalom, de ez neki már nem jelent semmit. - Azért bízom benne, hogy Magyarországon élve mindig tiszteletben tartja azt, hogy sokunknak ez létező probléma, és tovább is fogjuk örökíteni.
Vannak szerintem egyéb rétegei a nemzettudatnak, amik ugyancsak az ember zsigereiben élnek. Pl mit olvasnak szívesen, magyar irodalmat vagy szlovákot. Kiváncsi lettem volna, ha erre kitérnek a filmben. Mit jelent számukra mondjuk pl egy Márai életmű, ha jelent egyáltalán valamit.
Érdekes film volt.
1 | 2 | 3
következő

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Kapcsolódó cikkek
A budapesti Centrál Színház 350 millió forinttal kevesebb kap, mint...Tovább
Mi mondhatna többet egy újságról, mint egy-egy olyan cikk, amit a...Tovább
Amikor elfogyott az irodalmi alapanyag, akkor jött Hollywood, és...Tovább
Új sorozat készül Jean-Luc Picard admirálissal a főszerepben. Itt...Tovább
A kegyvesztett producer állítólag 44 millió dollárt szán arra, hogy...Tovább
A Bittersweet Symphony egy Rolling Stones-dal alapján készült,...Tovább
thumb
Mivel már majdnem két éve nem volt filmszemle, sokan ki lehettek...Tovább
thumb
Vasárnap, november 17-én délután lesz az IndaFilm őszi dokuszemléje...Tovább
thumb
Nem adtuk fel, hogy bizonyítsuk, nem minden dokumentumfilm...Tovább
thumb
Az öt legjobb magyar dokumentumfilmet keressük az IndaFilm őszi...Tovább
thumb
Gyöngyöspata és Olaszliszka hírhedté válása után Tiszabőről is...Tovább
Válassz felhasználónevet!

Ezen a néven jelennek majd meg a videóid és a kommentjeid.

Felhasználónév...:
Mehet
Felhasználódat regisztráltuk!
Felhasználódat regisztráltuk, szánj néhány percet a profilod Beállítására, amit a Beállítások menüpont alatt tudsz megtenni!

Hozzászóláshoz lépj be az Indapassoddal!

VAGY