1 0 20
30950
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

 • Szexuális tartalom
 • Erőszakos tartalom
 • Sértő tartalom
 • Gyermekbántalmazás
 • Szerzői jogaimat sértő tartalom
 • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
 • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
Gyártási év: 2013
A román válogatott 22 tagjából 21 erdélyi magyar. Ha a csíkszeredai csapatuk színeiben játszanak, a románok bekiabálnak és bozgorozzák őket. A bozgor állítólag hazátlant jelent, válogatottként viszont Romániát, a hazájukat képviselik. Milyen érzés fogja el a fiúkat a román himnusz alatt? És mennyire él ma a románokban a félelem, hogy Székelyföldet a magyarok elcsatolják tőlük?

A Szomszédaink, a magyarok c. 3 részes dokumentumfilm-sorozat a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt kísérli meg bemutatni. A filmek középpontjában a magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról és fordítva. Mit gondolnak közös múltunkról, és hogyan értelmezik kölcsönös történelmi sérelmeinket? Milyen közhelyek torzítják az egymásról kialakított képet? Mi áll a negatív érzelmek hátterében? Mitől lesz jó két nép viszonya, és mi okozza a konfliktust? Hogyan működik mindez egy vegyes családban? És mik a legérzékenyebb pontok, ahol a leginkább eltérnek a vélemények?

Stáblista:

 • Zámborszki Ákos - rendező
 • Galán Angéla - riporter
 • Galán Angéla, Zámborszki Ákos - szerkesztő
 • Keresztes Péter, Tofán Zsolt, Zámborszki Ákos - operatőr
 • Bozsko András - hangmérnök
 • Pap Levente - vágó
 • Gál Péter - producer

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Hozzászólások | 20
taffer
2014-01-15 17:54:43

Szánalmas ez az inda, ne erőltessétek már! Ráadásul pont egy ilyen témát, amit külföldről is néznénk, tessék használható megosztón közzé tenni! Mondjuk youtube-on: http://www.youtube.com/watch?v=Rvwl_I51LAk

namely
2014-01-05 17:14:11

Annyira gyönyörű és tipikus véemények ezek: "Dec1 minden román egy országban egyesült" Na persze, csak vele vittetek magyarokat, németeket, moldávokat, ruszinokat, akik nem szerettek volna román polgárok lenni. Ahogyan keseregnek a román szélsőjobbosok, hogy szegény román testvéreik Moldáviában kénytelenek élni, és nem veszik észre a kb félpályáról rúgott hatalmas öngólt ezzel... :D Érdekes az, amikor Bukarestben beszélgetnek a magyar diákokkal, és mondják, hogy az nagy dolog, hogy magyarul szólalnak meg, és csak magyar szót hall, de épp ez az, ami szüli a román sztereotípiákat, ez az, ami okozta pl a botrányt a román hokiválogatott tagjaival. Azt is mondja, hogy soha nem alapítana családot egy román lánnyal: pedig épp ez oldhatná a régi ellentétet román és magyar között. Mert egy vegyes családban is beszélhet a gyereke magyarul. Amúgy szerintem is a politika tüzeli az ellentétet: oszd meg és uralkodj.

faszom6
2013-12-05 20:55:43

De jo csaj a riporter

BB1907
2013-12-05 10:26:46

Azért azt hiányoltam a filmből, hogy hogyan viszonyul az "anyaországi" átlagember az erdélyi magyarhoz, székelyhez...mert ez is érdekes téma sajnos saját tapasztalat hogy kb. 60-70% lerománozza ami sokkal fájóbb mint a bozgor...... és eléggé szíven üt és ugyan úgy nem érti honnan tud magyarul.... mint a bukaresti román.... Viszont az a vonal tetszett , hogy tényleg rengeteg értelmes és jóindulatú román van főleg Erdélyben akikkel érdemes kommunikálni.... Én 11 évesen hagytam el Kolozsvárt de 25 év után is ott érzem magam otthon és nem az anyaországban... Erdélyinek lenni jó érzés !! Független ERDÉLY az egyetlen reális megoldás SZÉKELY AUTONÓMIÁVAL :)

bao
2013-12-04 13:27:28

kiralyzol "valahol mindenkinek igaza van" Nincs mindenkinek! Ebben a kérdésben legalábbis nincs! A helyzet világos, és egyértelmű! Trianonban Magyaroszágon 12-16 millió embertől elvették az önrendelkezési jogát, és azt tették velük, amit nem akartak! Ez ma súlyos bűncselekménynek számít! Valakit akarata ellenére korlátozni, fogvatartani, bármire kényszeríteni! Akinek ilyet kell elszenvednie, súlyos mentális károsodásra, és megbetegedésre számíthat! Beteg a magyar? Nahát? Vajon mitől? Az egyik ok, nem kétséges, ez a tudat alatt működő trauma! 1918-ban, ne féljünk kimondani, az egész világ összefogott ellenünk! Nem azért mert olyan erősek, és fontosak voltunk, hanem mert Franciaország-Anglia biztonságának egy hajszálnyi erősítése, a magyarság testéből vásárolt szövetséggel tűnt a legolcsóbbnak! Akik ebben az aljas, hitvány rablásban, és tönkretételben szerepet játszottak, természetesen nagyon szeretnék azt hinni, hogy legalább valami igazuk van! De nincs!

vleskope
2013-12-04 10:10:19

Elküldtem a linket a filmmel szüleimnek is, akik Partiumban élnek, de ők nem tudták megnézni, mert az index nem engedni a megtekintést külföldről...

petersohn2013
2013-12-02 19:22:43

Észrevétel a zenei szerkesztő részére Az első bukaresti jeleneteknél a moldáv Zdob si Zdob zenekar zenéje csendül fel. A dalszövegeik általában román nyelvűek, de előfordul, hogy egyes számaik oroszul szólalnak meg. Tehát semmiképpen sem román nemzetiségű az együttes, hanem moldáv. A dalrészlet kiválasztása erre figyelemmel történt-e meg?

tutifruti72
2013-12-02 12:09:37

Jelentem, megnéztem :) A nagybanyai srac velemenye volt a legegzaktabb: meg 50 év, és a szorvanynak ámen. Tiszteletremelto a sok vegyeshazassagban elo ember erofeszitese, hogy a magyarsagat megtartsa, de hamvaban holt dolog. Szervezett visszavonulast kell vegrehajtani a meg valoban vedheto teruletekre, a belso anyaorszagba, illetve a hatar kozelebe ...

kiralyzol
2013-12-01 23:51:12

skovalsky: a népszavazást a jobboldal kezdeményezte, a negatív kampányt pedig a baloldal. Mindkettő ludas ebben.

kiralyzol
2013-12-01 23:47:54

Ajánlom hogy a másik kettőt is nézzétek meg (Szlovákia,Szerbia). Érdekes hogy ugyanarról a dologról mennyire különböző vélemények is lehetnek. És valahol mindenkinek igaza van.

skovalsky
2013-12-01 19:25:43

A magyar baloldal legnagyobb szégyene, hogy népszavazást csinált a határon túliak helyzetéről.

Fradigege
2013-12-01 19:23:38

Mátyás király anyja, Szilágyi Erzsébet Magyar volt. Az a coia codrin kecske szakállban nagyon meg van győződve okoskodásáról. Nagy az arca, nem fér be a kert kapun. Ez olyan, hogy amikor bekönyököltünk a Kárpát-medencébe, akkor elég eredményesen szétszórtuk a spermáinkat. A szlávokat rabszolgaságba taszítottuk. Le lettek rendesen rendezve az asszonyok. Itt tehát mindenkiben van magyar gén, tehát magyarok. Meg nem azért telepítette le a szászokat III. András, hogy városokat építsenek, hanem mert lakatlan volt Dél-Erdély és a határt be kellett védeni. Aztán ezek jöttek fel, mint a talajvíz. Kolozsvár 80%-a 1910-ben magyar volt. Tehát beszéljen a kisputri magyarul, mert Erdélyben ezek sosem voltak otthon. Wass Albert mondta, hogy az oláh a szíve mélyén nagyon is tudja és érzi, hogy Erdély nem a hazája. Ezért nem vigyáz rá. A román kultúra elég messze van európától.

gregory1
2013-12-01 18:49:14

Erdély 1920 óta Románia része és nem az ott élő románok leszakadási törekvéseinek, hanem a trianoni békszerződésnek eredményeképpen. Kissé legyünk történelemhűek...

tikfa
2013-12-01 18:24:52

SunnyDays: Ugye azt is természetesnek tartod, hogy a székelyföldi románok meg tanuljanak meg magyarul? Vagy azt már nem annyira?

SunnyDays
2013-12-01 17:57:42

Ezért utáltam mindig a történelmet, mert nem objektív. Minden csak nézőpont kérdése, és itt is az erősebb kutya ba*ik. Nem értem azt a töritanárt, aki teljesen kihagyja a helyi tankönyvben leírtakat, így a gyerekeknek nincs esélyük megismerni, a másik fél hogyan látja a helyzetet. Magánvéleményt megfogalmazhat, de ha már ott élnek, mert oda születtek, mert már az ükanyjuk is odaszületett, alkalmazkodnia kéne ahhoz, ami ott van. És ott most Románia van, még ha fájdalmas is kimondani ezt. Igen, meg kéne tanulni románul, és ez nem jelentené azt, hogy akkor már románnak is vallja magát. Ezért haragszanak ránk a helyi románok, hogy annyira kurvára büszkék vagyunk a magyarságunkra, hogy a hajlandóság legcsekélyebb jelét sem nyilvánítjuk ki annak, hogy békében szeretnénk együtt élni azokkal, akik szintén ott élnek, mert oda születtek ők is. Az ottani románok több idegen nyelvet is megtanulnak, mert az iskolában erre van lehetőségük, akkor az ottani magyarok miért nem tanulják meg a román nyelvet? Mert derogál? Nem mindegy, ki volt ott előbb, ha most a térképre az van írva, hogy az most Románia? Amikor pár napja megjelent a cikk arról, hogy Franciaországban a bölcsődei alkalmazottat bizony jogosan rúgták ki amiért nem volt hajlandó a vallásához tartozó fejkendő nélkül dolgozni, csupa helyeslő kommentet olvastam, hogy az ilyen-olyan muszlim örüljön, hogy a franciák megtűrik és még munkát is adnak neki, hát ne pattogjon ő ott a fejkendőjével meg a vallásával, hanem alkalmazkodjon és viselkedjen francia módra. Pedig lehet, hogy ő is ott született, meg már a szülei is ott születtek. Ha másokról van szó, nagyon tudjuk ám, mit hogy kéne... Rettenetes látni, ahogy a nemzeti ünnepükön a katonák égnek emelt állal, gépfegyverrel masíroznak, és a nép ettől boldog, hogy megmutathatják, ők az erősebb kutya... :-( És ez a film pedig - szerintem - megint csak táplálja a meglévő ellentétet, felszínen tartja. Persze, lehet, hogy a végén megfogalmazzák, hogyan lehetne kölcsönösen megnyugtató helyzetet teremteni, de nem bírtam 18 percnél többet megnézni belőle, sajnálom.

A felhasználó további videói
Traumáinkon innen és túl
52:00
2020. jan. 1. 3635 néző
Egy sírfelirat helyett - Potoczky Mária...
52:05
Üres lovak
1:06:57
2019. jan. 1. 5136 néző
HENRI - a Fran Palermo-film
43:18
2018. okt. 30. 53369 néző
Ajándék
13:54
2018. jan. 1. 2377 néző
A szabadság bolond körei
52:00
2018. jan. 1. 10203 néző
Csak családról ne
52:31
2018. jan. 1. 29219 néző
Cserekapus
15:04
2018. jan. 1. 6998 néző
Nem tudom, halljátok-e ti is?
32:19
2018. jan. 1. 7636 néző
Szomszédaink, a magyarok - Kárpátalja
52:20
2018. jan. 1. 44970 néző
Hölgyek és gyorsak
31:11
2018. jan. 1. 12124 néző
Egy pohárral még!
1:21:52
2018. jan. 1. 10553 néző
Lerepül a hülye fejetek
24:56
2017. jan. 1. 9219 néző
Ugrás
12:38
2017. jan. 1. 1204 néző
Vendégszeretet
6:51
2017. jan. 1. 24249 néző
Take away
13:54
2017. jan. 1. 2761 néző
Halálvölgy - Portréfilm Lubics Szilviáról
28:54
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon
50:00
2017. jan. 1. 10736 néző
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon - Reni és Joci
21:04
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon - Mirjam és Nivaldo
20:04
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon - Zsófi és Robi
20:29
Minden időben
50:30
2017. jan. 1. 228 néző
Képzeletbeli Barátok Klubja
17:45
2017. jan. 1. 18038 néző
f_kepzelet
17:45
2017. jan. 1. 1000 néző
Képtelenség
12:52
2017. jan. 1. 5357 néző
Embert barátjáról 3.
8:34
2017. jan. 1. 967 néző
Embert barátjáról 2.
8:41
2017. jan. 1. 724 néző
Embert barátjáról 1.
7:47
2017. jan. 1. 1621 néző
Öregharcos - Új utakon
18:31
2017. jan. 1. 1294 néző
Öregharcos - Zsigerből
15:20
2017. jan. 1. 1553 néző
Uchebnik
18:59
2016. jan. 1. 3558 néző
Peron
16:07
2016. jan. 1. 60055 néző
Hasonló videók
52:00
2020. jan. 1. 3635 néző
52:05
1:06:57
2019. jan. 1. 5136 néző
43:18
2018. okt. 30. 53369 néző
13:54
2018. jan. 1. 2377 néző
52:00
2018. jan. 1. 10203 néző
52:31
2018. jan. 1. 29219 néző
15:04
2018. jan. 1. 6998 néző
32:19
2018. jan. 1. 7636 néző
52:20
2018. jan. 1. 44970 néző
31:11
2018. jan. 1. 12124 néző
1:21:52
2018. jan. 1. 10553 néző
24:56
2017. jan. 1. 9219 néző
12:38
2017. jan. 1. 1204 néző
6:51
2017. jan. 1. 24249 néző
13:54
2017. jan. 1. 2761 néző
28:54
50:00
2017. jan. 1. 10736 néző
21:04
20:04
20:29
50:30
2017. jan. 1. 228 néző
17:45
2017. jan. 1. 18038 néző
17:45
2017. jan. 1. 1000 néző
12:52
2017. jan. 1. 5357 néző
8:34
2017. jan. 1. 967 néző
8:41
2017. jan. 1. 724 néző
7:47
2017. jan. 1. 1621 néző
18:31
2017. jan. 1. 1294 néző
15:20
2017. jan. 1. 1553 néző
18:59
2016. jan. 1. 3558 néző
16:07
2016. jan. 1. 60055 néző