0 0 21
21942
megosztás
Megosztás
Video jelentése

Mi a probléma?

 • Szexuális tartalom
 • Erőszakos tartalom
 • Sértő tartalom
 • Gyermekbántalmazás
 • Szerzői jogaimat sértő tartalom
 • Egyéb jogaimat sértő tartalom (pl.képmásommal való visszaélés)
 • Szexuális visszaélés, zaklatás

Ha gondolod, add meg e-mail címed, ahol fel tudjuk venni veled a kapcsolatot.

Jelentésed rögzítettük. Hamarosan intézkedünk.

Video beágyazása
Üzenetküldés
Hozzáadás listához
Új lista
Gyártási év: 2013
Szlovákia területe majdnem 1000 évig a történelmi Magyarország része volt. 2011-ben 458 000 lakosa vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

A szlovák- magyar viszony máig rendezetlen kérdései közé tartozik például a kettős állampolgárság, ez ugyanis Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárai számára máig nem engedélyezett.
A Szomszédaink, a magyarok c. 3 részes dokumentumfilm-sorozat a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt kísérli meg bemutatni. A filmek középpontjában a magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról és fordítva. Mit gondolnak közös múltunkról, és hogyan értelmezik kölcsönös történelmi sérelmeinket? Milyen közhelyek torzítják az egymásról kialakított képet? Mi áll a negatív érzelmek hátterében? Mitől lesz jó két nép viszonya, és mi okozza a konfliktust? Hogyan működik mindez egy vegyes családban? És mik a legérzékenyebb pontok, ahol a leginkább eltérnek a vélemények?

Stáblista:

 • Zámborszki Ákos - rendező
 • Galán Angéla - riporter
 • Galán Angéla, Zámborszki Ákos - szerkesztő
 • Vass Gergely, Magyari Zsolt, Blaumann Edit, Zámborszki Ákos - operatőr
 • Bozsko András - hangmérnök
 • Hegedűs Gyula - vágó
 • Gál Péter - producer

Itt több tucat filmet nézhetsz ingyen
és legálisan a magyar filmgyártás
krémjéből. Hetente bővül a kínálat. Részletek »

Ha van film, amit szívesen látnál, írj.

Ha van saját filmed, amit szívesen bemutatnál, írj nekünk.
Ha netán gond van a lejátszással, segítünk.

Jó szórakozást!

Hozzászólások | 21
fless
2019-04-12 15:26:04

Ez az elnyomásos szöveg annyira lejárt és kamu. Igen, a 19. század második felétől, főleg a Lex Apponyitól kezdődően elkezdődött egy magyarosítási törekvés, de ez is nagyrészt csak törekvés volt, nem lett belőle semmi, és alig 2-3 évtizedig tartott. Azt ezt megelőző mittomén 900 évben szó sem volt semmilyen elnyomásról meg magyarosításról. Magyarnak lenni (vagyis magyarul beszélni) azért volt "jobb" mint szlováknak vagy románnak, mert azzal fel lehetett emelkedni, elvégre mégiscsak Magyar Királyság volt a terület neve. A paraszt tökmindegy milyen nyelven beszélt, szlovákul, magyarul vagy románul, ugyanúgy szívott az életben, ugyanúgy szivatták őket a nemesek és a földesurak, nem a nyelve miatt hanem hogy beszedjék az adót. Ha tényleg olyan asszimilációs törvényeket hoztak volna itt, mint a franciáknál, akkor nem lennének szlovákok és románok sem, ahogy nincsenek gallok sem.

laci3333
2014-01-14 23:20:38

jinza maximum a te őseid "kertének" "így jártál meghúzták a vonalat ,alkalmazkodj." Úristen, hogy lehet ilyet mondani? Próbálj meg kimenni pár évre valamelyik szomszédos országba aztán alkalmazkodj te...

jinza
2014-01-10 14:17:47

pár generáció és már no question. Csak az a baj ,hogy itt és most időt és energiát pocsékol mindkét fél aki ezzel a kérdéssel foglakozik,mint most én is.:-).Volt egy történelmi időszak helyzet ahol a magyarok általánosságban véve visszaéltek a helyzetükkel és hatalmukkal és ez nyomot hagyott.Vagyis kertének voltak az őseink valljuk be.De ki nem szarja le az őseimet, örülök ha kikeveredek ebből a genetikai zsákutcából és levetkőzöm ezt az örökségemet,még terheljük a magunkat azzal,hogy egózunk ki a magyar ott ahol nyilvánvalóan szlovák a nemzeti nyelv.basszus így jártál meghúzták a vonalat ,alkalmazkodj.de nem inkább annak a vérét szívom aki ugyancsak nem tehet az egészről.Az egész az emberi felülemelkedésről és valódi nagyságról kéne hogy szóljon, vagyis kb.arról a csajról aki odament egy full szlovák faluba pestről és boldogabb mint bárki a családjával.

PierreRichard
2014-01-03 22:11:15

háááát? Az a helyzet, hogy itt Magyarországon! A mostanin! Ki ismeri az igazi magyar kultúrát? Szerintem igazán kellemetlen, hogy a mai Magyarországon cikiként kezelik ezt, a többség, még akkor is ha azt mondják sokan, hogy jajjjj 'nemzeti". A Trianoni béke pofont azért kaptuk, hogy kapjunk észbe. Nem sikerült... mikor fog?

Geri87
2013-12-28 02:16:02

"Komoly kutatasok szerint 12 szazadba lakossag kb 26% viselt magyar (vagy torok!) nevet." Ezt nem egészen értem mi akar lenni a "török név" és mi köze az arányokhoz, de mindegy is, mert a magyar nyelv nem török nyelvcsaládba tartozik.... Ami a "komoly" kutatást illeti: nem kellenen hülyeségeket olvasni és elhinni csak azért mert neked ez tetszik vagy érdekes....úgy fasság ahogy van, minden valamire való forrás, kutatás azt mutatja hogy a magyarok aránya a kora középkorban, mohácsig 70-80% körül volt. aztán meg hihetsz amit akarsz... " Honfoglalogbol kb 12.5% magyar torzsek tettek ki. " vicces. "18 szazad vegen 30%." Akkor már volt egy 150 éves török pusztítás és a 18-sz végére már lezajlott a betelepítés. de ennyit sem tudtál megtanulni anno. "Azert is multi nemzetisegu kiralysag latin alami nyelvet hasznalt." A középkorban a leghomogénebb keresztény államok is a latint használták hivatalos nyelvként a törvénykezéseben is stb. A hétköznapi ember meg írni-olvasni nem tudott, nemhogy latinul, tehát ez egy adminisztrációs nyelv volt! a saját nyelvén beszélt otthon, és másokkal sem latinul diskurált.... "De ezt persze a magyar tortenelem inkabb ignoralja." nem ignorálja csak TE nem figyeltél oda.

Balazs100
2013-12-26 00:14:47

to:Geri87 "A magyar államot a magyar nép hozta létre, aránya 800 évig 80% körül volt..." ez nem valoszinu, bar igaz hogy annyira gyakran volt ismetelve, amig "igazza" nem valt. Komoly kutatasok szerint 12 szazadba lakossag kb 26% viselt magyar (vagy torok!) nevet. Honfoglalogbol kb 12.5% magyar torzsek tettek ki. 18 szazad vegen 30%. Azert is multi nemzetisegu kiralysag latin alami nyelvet hasznalt. De ezt persze a magyar tortenelem inkabb ignoralja.

yence
2013-12-24 12:27:03

Mi az a "Szlovákia"? Tót álom? ;-P

Kulics
2013-12-15 18:24:58

érdekes volt, grat a készítőknek

Geri87
2013-12-15 16:10:43

Ha maradtak volna a 38-as határok, ma semmiféle magyar kisebbségi probléma nem lenne, attól még persze a történelem szemléletük más lenne, de ez már nem sok embert érintene pl Szlovénia. A magyarellenességre épülő szlovák identitás meg szánalmas, ki kellene már nőni, emiatt nincs autónómia, kettős nyelvhasználat, magyar névtáblák stb. Szembesültek azzal a problémával hogy az 1920-as határok azok kellettek 45 után is, de a magyar kisebbség meg nem, viszont kiirtani, elvagonoztatni, asszimilálni meg nem sikerült... Az 'Uhorsky' 'magarsky' elnevezés is csak terelés, valamiféle gyerekes szándék a történelmi magyar államból való részesedésre: olyan mintha más neve lenne észtül a Cári Oroszországnak meg a mai Oroszországnak....ők is egészében kisebbségként éltek ott, miközben nem voltak államalkotó tényező... "A lényeg, hogy a szlovák fél képes legyen megérteni a magyarok álláspontját, a magyar fél pedig a szlovákok álláspontját". A magyar államot a magyar nép hozta létre, aránya 800 évig 80% körül volt...az utóbbi 300 évben lett soknemzetiségű de attól még az is egy magyar érdekeket szem előtt tartó elittel bíró, tehát magyar állam volt, ezt is fel kéne dolgozni nekik, ilyen értelemben nem volt ez közös állam, tehát a magyar álláspont objektívebb mint sokan hiszik, a szlovák állásponton meg nincs mit tolerálni! Sértettség, düh, harag, kicsinyes nemzetállami puffogás...azon nincs mit elfogadni, tolerálni hogy otthon a budin lehetsz magyar, de egyébként meg "szlovák vagy, gondolkodj szlovákul, érezz szlovákul és legyen szlovák identitásod." Tény: Szlovákia nemzetállam 90%-ban szlovákok lakják, de a magyarság valamennyire még homogén tömben él határ mentén, az autonómia nem, vagy az etnikai alapú megyerendezés nem hülyeség, a matica slovneska-s öreg álláspontja, érvelése meg alaptalan.

tutifruti72
2013-12-15 12:14:11

@remekelek64: a francia nemet rendezes sokak kedvence, szereny tapasztalatom szerint fokent azok propagaljak akik a jelenlegi status quo (a magyarok kussolnak es akkor lehet kicsit baratozni) fentartasaban latjak a megoldas kulcsat a ket europai nagy nemzet erdekkulonbsege imperialista jellegu volt. Amikor belattak, hogy a vilag tulhaladott ezen es ujabb naluk sokkal erosebb es nagyobb nemzetek leptek szinre (USA,CCCP, Kina, India), kepesek voltak kiegyezni. Tevuton jarnank, ha a kozep kelet europai nepek kapcsolataban kovetendo peldanak tekintenenk. Van ennel sokkal jobb es kozelebbi is: Pl az osztrak-olasz

remekelek64
2013-12-15 11:44:33

Igen, szlovák felirat kéne...Meg olyan programok, mint amiket a németek, meg a franciák csináltak, ami több millió fiatalt "engedett egymásra..." Szerelmek, gyerekek, barátságok születtek és a két nép most egymás legszorosabb szövetségese...

tutifruti72
2013-12-15 11:02:37

@DogTheDog: mar ne haragudj de hulyesegeket beszelsz. a kisebbsegben elo magyarok igen is ugy brijak az allamnyelvet amennyire az erdekuk megkivanja. Mondjuk vicces, hogy pl ezen azok a romanok is nagyon ki vannak akadva, akik oseinek 80%-a 1918-ban egy vak magyar hangot nem tudtott kinyogni ... Masik kerdes, hogy amig a Mo-on bazi nagy roma lagzibol iszonyu politikai heckampany kerekedett es betiltottak, addig Szlovakiaban magyarokon gunyolodo Merried with children klon sorozatokat nyomnak ...

tutifruti72
2013-12-15 10:56:17

Vannak dolgok, amiket csak az ido gyogyit meg. Peldaul ha a nagypapa mindig ugyanazon az uton hozza haza az unokajat, az ovodabol, akkor a regi haza ele erve, mindig el fogja meselni majd neki, hogy igen ez regen a mi hazunk volt, de most az egykori alberlo alszik az agyamban, sot meg a bejgli receptjet is az ott talalt szakacskonybol lopta, es minden evben eloadja, hogy ez az o receptje is ... ha a nagypapa meghal, a kisunoka meg elvandorol, akkor a problama megoldodik ...

DogTheDog
2013-12-15 10:53:06

Az a helyzet,hogy a magyarok tobbsege barhol elhet,nem akarja a helyi nyelvet megtanulni,hasznalni es ugy egyaltalan beilleszkedni.A tobbseg Magyarorszagot probalja elvinni egy masik orszagba.Ez egyenlore meg nem tunik jelentos problemanak a befogado orszagok nagy tobbsegenek,de nem tunik tavolinak tobb hasonlo tv sorozat mint ez a szomszedok volt. Mi vagyunk az egyik olyan europai nemzet,aki nem tud elszakadni a kozelmult esemenyeitol,de azt persze elvarnank,hogy masok ezt tegyek.

tutifruti72
2013-12-15 10:49:12

A kornozasai unnepsegekhez kb annyi kozuk van a szlovakoknak, mint Justinianus koronazashoz a ma elo torokoknek ...

A felhasználó további videói
Egy sírfelirat helyett - Potoczky Mária...
52:05
Újjászületés
12:35
2019. jan. 1. 573 néző
Üres lovak
1:06:57
2019. jan. 1. 4153 néző
Good Morning
15:57
2019. jan. 1. 4610 néző
HENRI - a Fran Palermo-film
43:18
2018. okt. 30. 49102 néző
Ajándék
13:54
2018. jan. 1. 1799 néző
A szabadság bolond körei
52:00
2018. jan. 1. 8661 néző
Csak családról ne
52:31
2018. jan. 1. 23325 néző
Cserekapus
15:04
2018. jan. 1. 5397 néző
Nem tudom, halljátok-e ti is?
32:19
2018. jan. 1. 6579 néző
Szomszédaink, a magyarok - Kárpátalja
52:20
2018. jan. 1. 42440 néző
LMBTQI a gyerekem!
22:39
2018. jan. 1. 18276 néző
Hölgyek és gyorsak
31:11
2018. jan. 1. 11310 néző
Egy pohárral még!
1:21:52
2018. jan. 1. 9104 néző
Lerepül a hülye fejetek
24:56
2017. jan. 1. 5821 néző
Ugrás
12:38
2017. jan. 1. 581 néző
Vendégszeretet
6:51
2017. jan. 1. 21396 néző
Take away
13:54
2017. jan. 1. 2113 néző
Halálvölgy - Portréfilm Lubics Szilviáról
28:54
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon
50:00
2017. jan. 1. 10449 néző
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon - Reni és Joci
21:04
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon - Mirjam és Nivaldo
20:04
MENJEK/MARADJAK: Édes otthon - Zsófi és Robi
20:29
Minden időben
50:30
2017. jan. 1. 133 néző
Képzeletbeli Barátok Klubja
17:45
2017. jan. 1. 17649 néző
f_kepzelet
17:45
2017. jan. 1. 595 néző
Képtelenség
12:52
2017. jan. 1. 5101 néző
Embert barátjáról 3.
8:34
2017. jan. 1. 888 néző
Embert barátjáról 2.
8:41
2017. jan. 1. 701 néző
Embert barátjáról 1.
7:47
2017. jan. 1. 1483 néző
Öregharcos - Új utakon
18:31
2017. jan. 1. 1230 néző
Öregharcos - Zsigerből
15:20
2017. jan. 1. 1451 néző
Hasonló videók
52:05
12:35
2019. jan. 1. 573 néző
1:06:57
2019. jan. 1. 4153 néző
15:57
2019. jan. 1. 4610 néző
43:18
2018. okt. 30. 49102 néző
13:54
2018. jan. 1. 1799 néző
52:00
2018. jan. 1. 8661 néző
52:31
2018. jan. 1. 23325 néző
15:04
2018. jan. 1. 5397 néző
32:19
2018. jan. 1. 6579 néző
52:20
2018. jan. 1. 42440 néző
22:39
2018. jan. 1. 18276 néző
31:11
2018. jan. 1. 11310 néző
1:21:52
2018. jan. 1. 9104 néző
24:56
2017. jan. 1. 5821 néző
12:38
2017. jan. 1. 581 néző
6:51
2017. jan. 1. 21396 néző
13:54
2017. jan. 1. 2113 néző
28:54
50:00
2017. jan. 1. 10449 néző
21:04
20:04
20:29
50:30
2017. jan. 1. 133 néző
17:45
2017. jan. 1. 17649 néző
17:45
2017. jan. 1. 595 néző
12:52
2017. jan. 1. 5101 néző
8:34
2017. jan. 1. 888 néző
8:41
2017. jan. 1. 701 néző
7:47
2017. jan. 1. 1483 néző
18:31
2017. jan. 1. 1230 néző
15:20
2017. jan. 1. 1451 néző